Cursuri de limba straina: ENGLEZA, GERMANA , FRANCEZA, ITALIANA, SPANIOLA, ROMANA PENTRU STRAINI.
 10.05.2021

DACĂ AI AJUNS LA ACEST ARTICOL VENIND DE PE NET, PROBABIL CĂ AI NIMERIT AICI PENTRU CĂ STUDIEZI DEJA SAU TE INTERESEAZĂ SĂ STUDIEZI O LIMBĂ STRĂINĂ, LA UN NIVEL SUPERIOR SAU DOAR CA HOBBY. ORICARE AR FI CAZUL TĂU, VESTEA BUNĂ ESTE CĂ AI CÂTEVA MOTIVE GROZAVE PENTRU A URMA UN ASTFEL DE CURS. STUDIEREA UNEI LIMBI STRĂINE VINE CU O GAMĂ ÎNTREAGĂ DE BENEFICII. PE LÂNGĂ CELE CARE TE AJUTĂ SĂ-ȚI DEZVOLȚI PARTEA MENTALĂ, AI ȘI POSIBILITATEA DE A-ȚI FACE PRIETENI NOI, DE EVOLUA ÎN CARIERĂ SAU DE A BENEFICIA DE O SERIE DE ALTE OPORTUNITĂȚI, PRECUM CĂLĂTORIILE SAU ACCESUL LA UN COLEGIU SAU O UNIVERSITATE EXCELENTĂ DIN AFARA ȚĂRII.


Dar, dacă mergi la cursuri de limbă engleză, franceză, italiană, spaniolă sau germană, cu siguranță va trebui să treci cel puțin printr-un examen de nivel. Iar pentru cei mai mulți, fie copii, fie adulți, examenele sunt stresante. Când ai de-a face cu un examen îl poți resimți ca pe o presiune, ceea ce poate duce uneori la greșeli elementare, pe care, dacă am fi relaxați, nici măcar nu le-am face. Mai mult, examenele la o limbă străină pot fi deosebit de complicate, în special când e vorba de compuneri (fie ele și scurte) sau de traduceri din română în limba respectivă. La acestea, nici măcar nu există un răspuns corect sau greșit, ci pur și simplu trebuie să ai ușurința de a te exprima în limba respectivă, folosind doar cuvintele și gramatica pe care le cunoști deja, din timpul cursului.

Dacă și pe tine te stresează ideea de examen, avem câteva sfaturi și trucuri care te vor ajuta să studiezi mai focusat, înainte de examenul propriu zis. Mai precis, atât în timpul cursurilor, cât și cu o săptămână înainte de test. Ideile de mai jos îți vor fi folositoare și te vor face să aștepți examenul cu mai multă siguranță de sine.

(Atenție, aceste sfaturi sunt generale, psihologice și te vor ajuta în cadrul testelor de nivel din cadrul școlii la care studiezi și în urma căreia vei primi o diplomă specifică școlii. Dacă vrei să te pregătești pentru testele tip IELTS sau Cambridge, vom scrie un alt articol pe această temă. În ceea ce privește școlile noastre, Lexis este centru acreditat de examinare Cambridge Assessment English și ANC. De asemenea, pregătim cursanți pentru examene de competența lingvistică, cu diplome recunoscute pe plan național și internațional.)

TEHNICI ȘI SFATURI GENERALE PENTRU STUDIEREA UNEI LIMBI STRĂINE


Așdar, pentru a învăța mai bine o limbă străină, cum faci să memorezi un vocabular cât mai bogat,  să memorezi tiparele gramaticale complicate și, pe de altă parte, să îți crești încrederea în tine atunci când vorbești? Ideile de mai jos te vor ajuta nu doar la pregătirea pentru examene, ci încă din timpul cursului. Indiferent ce studiem, s-a dovedit că există câteva tehnici care se aplică la multe domenii, oricât de diferite ar fi acestea.

1. Managementul timpului și organizarea personală sunt calitățile necesare pentru studiul în sine, dar și pentru pregătirea de dinainte de un examen. Așadar, fă-ți un program de studiu, ca la școală, pentru a-ți aloca timpul în mod înțelept și corect, mai ales dacă mai doar câteva zile până la test. Dar nu uita să aloci timp și pentru pauze sau activități sociale.


2. Un alt sfat este să îți organizezi notițele într-un mod care este stimulativ din punct de vedere vizual. Graficele, culorile diferite (ilustrațiile, în cazul manualelor), casetele, stick-urile și un marker colorat te vor ajuta, susținând memorarea, mai ales dacă asociezi o culoare cu un concept. (În cadrul școlilor Lexis ai, din fericire, și manualele alese special de la cele mai bune edituri internaționale. Acestea sunt alcătuite astfel încât să facă extrem de ușoară atât învățarea, cât și recapitulările, partea de gramatică, temele etc.)


3. Dacă ai un coleg sau pe cineva dispus să învețe cu tine, lucrează cu acea persoană: este un exercițiu deosebit de bun dacă ai de exersat abilități orale.


CE FACEM CÂND VINE VORBA ÎN MOD SPECIFIC DE O LIMBĂ STRĂINĂ?


1. Când îți faci programul, împarte în mod egal timpul, pentru a exersa fiecare dintre cele patru abilități principale.

Ce înseamnă aceste abilități? Acestea sunt:

- exercițiile de citire și înțelegere a textului
- exercițiile de scriere și traducere.
- exercițile de ascultare
- exercițiile de vorbire.

Cele patru abilități se completează, oricum. De exemplu, atunci când exersezi citirea, vei fi atent și la traducerea textului, iar atunci când exersezi vorbirea, vei exersa simultan și ascultarea.

 

1. Introdu în viața ta de zi cu zi limba pe care o înveți

Este un truc foarte ușor de adoptat, mai ales că astăzi avem la dispoziție atâtea filme, melodii, jocuri și aplicații on-line, care pot fi originare din orice țară. În special când vine vorba de engleză, noi, românii, suntem favorizați de multitudinea de materiale în această limbă, dar și de faptul că obișnuim să avem opțiunile din compterele setate chiar în această limbă. De asemenea, pe multe canale de streaming ne putem pune filmele cu subtitrare în aceeași limbă vorbită în film – astfel, nu doar că ne îmbunătățim pronunția, ci și citirea, ascultarea și chiar gramatica. Și posturile de radio care difuzează știri în limba dorită sunt resurse valoroase, pentru că astfel poți să auzi o mulțime de cuvinte folosite în viața socială, de zi cu zi, dar care nu au fost studiate neapărat la curs.

E unul dintre cele mai folositoare obiceiuri, care va avea cel mai mare impact asupra studiului tău. Iar în cele din urmă se va remarca și în rezultatul testului de la examen!

 

2. Găsește pe cineva împreună cu care să vorbești

Dacă ești la școală, la facultate sau la un curs privat, e mai simplu, poți cere unuia dintre colegii de clasă să studieze cu tine. Dar dacă nu găsești printre colegi, încearcă să găsești un vorbitor nativ sau să intri pe un site unde poți dialoga cu persoane interesate de aceeași limbă străină ca și tine. Să ai un astfel de amic nu numai că te motivează să studiezi, dar te ajută și să exersezi vorbirea și ascultarea. Tu și colegul tău puteți nu doar să vorbiți, ci și să vă dați unul altuia diverse teme sau să vă citiți reciproc lucrările, discutând eventualele greșeli.

 

3. Încearcă diverse platforme de schimb de limbi străine

Deși româna nu este atât de căutată, există platforme de schimb de limbi străine – cu ajutorul unui vorbitor nativ poți exersa abilitățile de vorbire și ascultare și, de asemenea, îți va da mai multă încrederea să vorbești, pe măsură ce constați că te faci mai bine înțeles. Există o mulțime de site-uri diferite, de exemplu iTalki, Speaky, Meetup. Un avantaj al acestor platforme este că poți să îți faci și prieteni noi.

 

4. Instrumente de revizuire a vocabularului

Pentru a memora cuvinte pe care îți e greu să le reții sau pronunți, folosește carduri (cartoane de mici dimensiuni) pe care să scrii cuvintele și transcrierea lor fonetică, iar pe verso traducerea.

Acestea te vor ajuta să reții și alte lucruri, precum genul unui substantiv sau ortografia cuvintelor, lucruri care ne pot surprinde la teste și ne determină să pierdem timp inutil.

Există și aplicații de telefon pe care le poți instala pentru a îți afișa de fiecare dată când deschizi ecranul câte un cuvânt nou. De asemenea, poți scrie cuvintele pe bilețele tip sticker și să le lipești prin camera ta sau undeva unde le vei vedea în fiecare zi.

 

5. Înainte de examen

În weekendul anterior examenului, fă o recapitulare rapidă a părții de gramatică. Citește fiecare dintre temele parcurse la curs și extrage informațiile esențiale din ele, notându-le. Manualele Lexis au o secțiune specială pentru această recapitulare, așadar nu va mai trebui să faci alte notițe. Citește și notițele de la clasă – se poate să fi notat lucruri importante, precum o expresie, o pronunție, un acord etc. Apoi, pentru a te verifica, poți face cu fiecare dintre verbele, cuvintele sau expresiile notate câte o propoziție. Tot pentru autoverificare, poți cumpăra de la libăriile specializate o carte tip culegere, cu teste (exemplu “Test it, Fix it”, de la Oxford University Press, cu verbe de pe nivelurile pre-intermediate sau intermediate.)

Și încă ceva: nu învăța până în ultima clipă. Lasă-ți timp să te relaxezi înainte de test.


Spune-ti opinia

Nota: Codul HTML este citit ca si text!